Магията на българския фолклор завладя деца и родители в ДГ ”Райна Княгиня”
 Новини
Магията на българския фолклор завладя деца и родители в ДГ ”Райна Княгиня”
01 Юни 2018

     

Магията на българския фолклор завладя деца и родители в детска градина „Райна Княгиня”.Неповторим празник на българския дух подготвиха преподаватели и персонал в детското заведение.Те заедно с децата,облечени в народни носии представиха богата програма ,наречена „На мегдана”. Директорката на „Райна Княгиня” Красимира Стоицева- Калинова подчерта, че целта на този празник на фолклора е децата да помнят,тачат и продължат завещаните от баби и дядовци традиции.Само така ще оцелее и пребъде българския дух.Предавайте песните и танците от поколение на поколение,те ще поддържат ежедневните ви спомени за родното място,каза още Калинова.

Гост на тържеството бе преподавателката Ани Каменова Илиева.Тя сподели,че от 15 години живее в Чикаго, където българските имигранти са си направили малка България. Има 12 училища,танцови състави, дори магазини. Във всеки дом има български символи. Ани Илиева преподава в най-голямото българско училище и играе в танцовата школа „Българика”.

Пожелавам ви с неукротим дух да сеете патриотизъм, там където отидете по света, както и тук в България, заключи Илиева.

 Валя Хаджиева,учителка в „Райна Княгиня” изпя „Облаче ле бяло”. Сълзи заблестяха в очите на родители и учители. Последваха съвременни аранжименти на „Руфинка болна легнала” и „Рипне Калинке” съпроводени с танци, като и композиция по известната песен на Елица и Стунджи „Вода”. Детски оркестър засвири ръченица. Играха преподавателките от Представителна танцова група „Росинка”.

Специално за фолклорното шоу фасадата на детската градина и дворът,бяха оформени като мегдан.На почетно място бяха поставени готите от Регионалното управление по образование, Община Кърджали и от СУ”П.Р.Славейков”.Деца им поднесоха китки здравец.

  Родители едва удържаха децата си да не влязат на мегдана и да заиграят с малчуганите от подготвителните групи „Пчелички”,”Звънчета” и „Лъвчета”.

Прочитания: 754 пъти

2018 © ДГ "Райна Княгиня" гр. Кърджали. Всички права запазени.Webdesign